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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
27/05/1994 |
Data da última atualização: |
27/05/1994 |
Autoria: |
MORAES, I. O.; CAPALBO, D. M. F.; MORAES, R. O.; SANTANA, M. H. A. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPMA. |
Título: |
Bacillus thuringiensis - case studies. |
Ano de publicação: |
1994 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPOSIO DE CONTROLE BIOLOGICO, 4., 1994, Gramado. Anais: Sessao de Posteres. Pelotas: EMBRAPA-CPACT, 1994. |
Páginas: |
p.164 |
Série: |
(EMBRAPA-CPACT. Documentos, 5). |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The study about bioinsecticide based on Bacillus thuringiensis began at the Food Engineering Faculty/UNICAMP in 1970, with the development of a Master Science thesis. The subject was to verify the possibility of increasing the mass production, based in the literature culture media. This work finished in 1973, but then appeared the interest in studying some different substrates to adapt the mass production to a national reality. This research permited the PhD thesis defended in 1976. These two thesis treated the obtention of the endotoxins, but after this, in 1981 another thesis, by this time to get exotoxins. This paper will treat the subject studied in eight thesis presented at UNICAMP discussing B. thuringiensis fermentative processes, culture media using diferent substrates, engineering parameters and variables studied, as well as some aspects of downstream processing. The conclusion is that Bacillus thuringiensis production in feasible technical and economically in Brazil, where a big amount of chemical insecticides is used, sometimes irrationally, to control agricultural losses and public health problems. |
Palavras-Chave: |
Bioengeneering; Bioinsecticide; Culture; Process; Substrate; UNICAMP. |
Thesagro: |
Bacillus Thuringiensis. |
Thesaurus Nal: |
entomopathogenic bacteria; fermentation; research. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Registros recuperados : 20 | |
7. | | MORAES, I. O.; CAPALBO, D. M. F.; MORAES, R. O. Solid and liquid waste utilization in fermentation process to get bacterial insecticide. In: SPIESS, W.E.L.; SCHUBERT, H., eds. Engineering and food: advanced processes. London: Elsevier, 1990. v.3 p.785-792 Proceeding of the 5th International Congress on Engineering and Food, 28 May and 3 June, 1989, Cologne, Federal Republic of Germany.Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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15. | | MORAES, R. O.; MORAES, I. O.; MELO, I. S. de; CAPALBO, D. M. F.; ARRUDA, R. O. M. Obtenção de Trichoderma stromaticum por fermentação em estado sólido, visando o controle da vassoura de bruxa. In: REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE CONTROLE BIOLÓGICO DE DOENÇAS DE PLANTAS, 10., 2009, Recife. Resumos... Recife: UFRPE, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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16. | | APATI, G. P.; JORGE, H. D. P.; MORAES, R. O.; MORAES, I. O.; DENTZIEN, A. F. M. Produção de Trichoderma stromaticumem meio sólido. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE FERMENTAÇÕES, 14., Florianópolis, 2003. Anais... Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro Tecnológico, Depto. de Eng. Química e Eng. Alimentos, 2003.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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17. | | MATTOS, L. P. V.; MORANDI, M. A. B.; CAPALBO, D. M. F.; MORAES, R. O.; BONUGLI, R. C.; SANTOS, E. R. dos. Produção massal de propágulos de clonostachys rosea, agente de biocontrole de botrytis cinerea. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. 113, ago. 2004. Suplemento. R 312. Edição de Resumos do 37 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, ago. 2004. p. S113Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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18. | | HERMANN, S. R.; HERNANDEZ, F.; RIVALDI, J. D.; SILVEIRA, G. G.; SILVA, D.; SOARES, L. H. B.; DEL BIANCHI, V. L.; KRIEGER, N.; MORAES, R. O.; DENTZIEN, A. F. M. Produção de pectina liase e amilase por fermentação no estado sólido em substrato à base de bagaço de laranja e farelo de arroz. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE FERMENTAÇÕES, 14., Florianópolis, 2003. Anais... Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro Tecnológico, Depto. de Eng. Química e Eng. Alimentos, 2003.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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19. | | CAPALBO, D. M. F.; MORAES, I. O.; ARANTES, O. M. N.; REGIS, L. N.; FERNANDEZ-LARREA VEGA, O.; BENINTENDE, G. B.; GUIMARÃES, S. E.; ARRUDA, R. O. M.; MORAES, R. O. Produção de bactérias entomopatogênicas na América Latina. In: ALVES, S. B.; LOPES, R. B. (Ed.). Controle microbiano de pragas na América Latina. Piracicaba; FEALQ, 2008. p.239-256.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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20. | | CHEN, L. S.; HECK, J. X.; JESUS, K. R. E. de; ORTEGA, C. E.; RIZZATO, M. L.; SILVA, D.; SILVA, F. L. H. da; DEL BIANCHI, V. L.; KRIEGER, N.; MORAES, R. O.; SOARES, C. M. Produção de enzimas proteolíticas neutras por fermentação fúngica em meio semi-sólido. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE FERMENTAÇÕES, 14., Florianópolis, 2003. Anais... Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro Tecnológico, Depto. de Eng. Química e Eng. Alimentos, 2003.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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